Ti stille!

– hvis du ikke har noget pænt at sige …

Vi kender alle klippet fra Disneys Juleshow, hvor Bambi lærer at gå på isen af sin lodne kanin-ven, Stampe. Han siger:

”If you can’t say something nice, don’t say nothing at all.”

Filmen blev vist første gang i 1942. Selv om citatet er 77 år gammelt, er det mere aktuelt end nogensinde. 

Om fire dage er det juleaften. Nedtællingen til jul har stået på i måneder. Halloweenpynten var stadig fremme, da julesagerne dukkede op i butikkerne.

Forventningerne hos børnene er skyhøje. Vi voksne er udmattede over juletravlheden. Alle trænger til en velfortjent og hyggelig ferie.

Den største pakke under træet er den store gave med forventninger om den ”perfekte jul”. Lad være med at pakke den op…..

Så hvis julesovsen ikke smager som den plejer, andestegen ikke er mør nok og flæskesværene er bløde – så ti stille. Skift fokus. Du har et ansvar for at skabe jeres hyggelige og kærlige julestemning. Vær opmærksom på de ord og sætninger, som du lukker ud.

Hvis børnene slås om eftermiddagen, har svært ved at sidde stille under julemiddagen, græder over, at de ikke fik mandlen eller ikke får sagt pænt ´tak´ til tante Agate, når de åbner pakken med den kradsende, hjemmestrikkede uldsweater, – så bær over med dem. Hvis deres skuffelse over, at den nye Iphone 11 ikke ligger under juletræet er lige så tyk som julesovsen, så tag dit voksenansvar på dig. Find den positive vinkel. Hjælp dem med at få en rar jul ved selv at gå forrest. Det vigtigste er, at vi er med til at give julelys i alles øjne – uanset alder eller udfordringer.

Sæt jer sammen om eftermiddagen og se Disneys Juleshow. Tænk over Stampes ord. Giv de små en tidlig aktivitetsgave, som de kan hygge sig med i løbet af dagen. Det fjerner deres største utålmodighed. Og ti stille – i stedet for at råbe eller skælde ud.

Hvis højtiden bliver forurenet af negative ord, tanker og følelser, så forsvinder juleglæden. Julen er hjerternes fest og det skal vi holde fast i.

Når du kommer tilbage på arbejde efter din velfortjente ferie, så fortsæt på samme måde.

Jeg har min gang i forskellige virksomheder, og dér bemærker jeg ofte den skæve kommunikationsvinkel, hvor pilen konsekvent peger nedad. Den, hvor der ikke er noget godt at sige. Den, hvor løsningerne hænger i den tyndeste tråd. Den, hvor hele verden styrter sammen, og vi går ned med stress. Der er desværre gået mode i vores måde at kommunikere på. Vi er blevet vanvittig dygtige til at tale emner, områder og hinanden ned. Der er gået sport i at kaste negative aspekter hen over bordet, når vi er i dialog med vores medmennesker. Er det blevet en identitet? En passion?

Kender du en kollega, der ofte serverer den negative vinkel?

Måske er det også dig – nogle gange!?

Hvorfor er det blevet så populært at trække andre ned? I kommer på glatis, snubler og falder, og det er ikke vejen frem til at skabe en sund fællesskabsfølelse. Du, dine kollegaer og medarbejdere spiller på samme hold. Uanset hvilke krisesituationer og udfordringer, der opstår, så findes der altid en positiv vinkel.

Årets første skridt er – Hvis du ikke har noget pænt at sige eller fornuftigt at bidrage med, så hold din k…

Hvis der er noget, der irriterer dig eller går dig på, så vend dit fokus. Kig i den positive retning. Hvis du opdager din sure verbale stråle, så placér den det rette sted – Uden at det fylder og du bærer nag. Find gode løsninger og vær opmærksom på, hvilken stemning du skaber omkring dig selv og dine omgivelser. Uanset hvilke arbejdsopgaver vi beskæftiger os med, så tager vi ALTID noget positivt med ’hjem’.

Du har et stort ansvar for, at vi alle er i flow. Du er med til at tale hverdagen og arbejdsopgaverne op. Tænk, før du siger noget. Det hjælper alle, både dig og dine kollegaer, og I slipper for en masse frustrationer. Fortæl den gode historie. Bliv mønsterbryderen på dit job og læg mærke til de store forandringer, som langsomt vil dukke op. Positiv energi skaber en mærkbar ændring. Løft jeres teamsamarbejde. Det vil styrke jeres strategi, retning og fælles mål.

Til alle jer – fra mig…..

…. Gå juleferien og 2020 i møde med en masse plusser i rygsækken. Brug dem og spred dem ud. Skab glæde hos din familie og kollegaer. Vær som Stampe – Hvis du ikke har noget positivt at sige – så TI STILLE!

 

Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår…..

 

Anja Birkebæk